Bitcoin Nedir, Nasıl Kullanılır?

Bitcoin
Lidyalılar’ın parayı bulduğu tarih olan milattan önce 600’lü yıllardan bugüne kadar varlığını koruyan bu güç simgesi, son yıllarda yaşanan dijital dönüşüm rüzgarı neticesinde form değiştirmeye başladı. Birçok otorite, oldukça yakın bir gelecekte bugün kullandığımız cüzdanların artık var olmayacağını, bunun yerine ise dijital ödeme sistemleri ve para birimleriyle tüm alışveriş ihtiyaçlarımızı karşılayacağımızı belirtiyorlar. Bu iddialar fütüristik bir bilim kurgu filminden sahneler değil. Aksine, tüm bu anlatılanlar oldukça hızlı ama sinsice hayatımızı ele geçiren dijital kültürün yansımaları olarak çoktan günlük hayatımıza girdi bile. Gelişen mobil teknolojiler sayesinde akıllı telefonlar cüzdan olarak kullanılırken, 2.2 milyar kişiyi bünyesinde barındıran sanal dünya da bu bağlamda kendi para birimini oluşturdu. 2009 yılında tanıtılan yeni global para birimi olmaya aday Bitcoin’den bahsediyoruz.

Yeni bir küresel para birimi mi?

Küresel piyasalarda, Dolar ve Euro’ya ciddi bir alternatif olarak lanse edilen Bitcoin gerçek bir para değil, ancak birçok internet sitesinde geçerliliğini koruyan bir sanal para birimi olarak adlandırılıyor. Dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir insana kolayca ödeme yapmayı sağlayan bu para birimi, transfer işlemlerini ağ üzerinde kolektif olarak gerçekleştirdiği için merkezi bir kuruluşa da ihtiyaç duymuyor. Yani kısacası, Bitcoin’ler üçüncü bir şahsın ya da kuruluşun onayına gerek kalmaksızın internet üzerinde kolayca gönderiliyor, diğer paralara göre fiyatı ise arz-talep dengesine göre belirleniyor. Hatta Bitcoin’in yaratıcıları bu durumu kendi internet sitelerinde şu şekilde ifade etme yoluna gitmiş:
“Para arzı, yazılım ve sistem kullanıcılarının anlaşması üzerinden gerçekleştiği için, herhangi bir hükümet, banka, organizasyon ya da şahıs tarafından manipüle edilemez. Bitcoin sisteminde oluşan kısıtlı enflasyon, ağın güvenliğine yardımcı olan kullanıcılara (madencilere) eşit şekilde dağıtılır.”

100 binden fazla kullanıcısı ve 100 milyon dolarlık değeri var

Bitcoin nakit
Son dönemlerde oldukça popüler olan bu online ödeme biriminin geçerli olduğu internet sitelerinde, Bitcoin’lerin karşılığında ürün veya hizmet satın almak mümkün. Bitcoin kurucuları Youtube manifestolarında, bu sistemin küresel finans alanında bir devrim yaratacağını ve Bitcoin’in yeni küresel para birimi olarak insanlığa hizmet edeceğini iddia ediyorlar. Hali hazırda 100 binden fazla insan tarafından kullanıldığı belirtilen hizmette, maksimum Bitcoin sayısı ise 21 milyonla sınırlandırılmış. Bu durumda 100 milyon ABD dolarının üzerinde değere sahip Bitcoin’in dolaşımda olduğu da açıklanan bilgilerden. Bitcoin kullanabilmek için öncelikle bir cüzdan oluşturmak gerekiyor. Açık kaynak kodlu bir uygulama olan ;Bitcoin istemcisinde oluşturduğunuz cüzdan otomatik olarak ilk adresinizi gösteriyor. Oluşturduğunuz cüzdanı şifreledikten sonra ise Bitcoin alıp göndermeye başlayabilirsiniz. Kullanıcılar Bitcoin almak için birden fazla seçeneğe sahip: Şahıslar, Değiş-tokuş siteleri, Temel Bitcoin satın alma siteleri ve Fiziksel Bitcoin’ler bunlardan bir kısmı. Kullanıcılar sahip oldukları bu dijital paraları ise online dünyada geçerli olan yerlerde kullanabiliyorlar. Kesin bir rakam olmasa da Bitcoin geçerli olan mağazaların sayısının binleri bulduğu ifade ediliyor. Açık artırma siteleri, elektronik ürün satışı gerçekleştiren siteler, müzik aletleri ve giyim kuşam gibi birçok kategoride Bitcoin’leri kullanmak mümkün. Detaylı listeyi aşağıda görebilirsiniz.
Btctrip: Uçak biletleri.
Flattr : Mikro yardım sitesi.
LafPill : Komedyenlerin kendi stand-up gösterilerini sattıkları bir site.
EarthVPN : Türkiye’de de sunucuları bulunan VPN hizmetleri şirketi.
CCIHosting: Offshore Web Hosting.
FiveDiamondDelicacies: Mantarlar, yer mantarları, doğal mantarlar ve diğer mantar ürünleri. Dünyanın her yerine gönderimleri var. Bitcoin için %20 indirimli.
Certified Hosting Solutions: Web Hosting.
digital-tunes: Müzik sitesi (Drum&Bass, Dubstep ve Bass türlerinde)
OkCupid: Arkadaşlık sitesi.
TheVaporStation: Elektronik sigaralar.
Club Parker : Özel tasarım tıraş bıçakları.
Server Astra : Sunucular.
spendbitcoins : B itcoin harcanabilecek yerleri listeleyen bir başka sayfa.
Rocketcases : IPhone kılıfları.
Amagi Metals : Değerli metaller (altın, gümüş)
3DP 4 BTC : 3 Boyutlu yazdırılan nesneler.
Bitcoin.travel : Dünyanın farklı yerlerinde Bitcoin harcanabilecek gerçek ya da sanal işletmeleri listeleyen bir site.
HotelsForCoins : Türkiye dahil dünyanın pek çok yerindeki oteller için Bitcoin kullanarak rezervasyon yapma hizmeti sunmakta.
Bitspend : İstediğiniz online alışveriş sitesinden istediğiniz ürünü sizin adınıza temin edip karşılığında Bitcoin ile ödeme yapmanıza olanak sağlayan bir site.
Bitcoinin : Kitap, DVD, Müzik, Sağlık ve Kozmetik ürünleri gibi binin üzerinde ürünün Bitcoin’le satışını gerçekleştiren bir site.
Bitcoin Wireless : Ön ödemeli ya da faturalı telefonlar için dünyanın bir çok yerindeki operatörlerden kontör satın alınabilir. Türkiye’den şu an için sadece Vodafone’a 5 ve 6 TL’lik ödemeler yapılabiliniyor.
Rugatu : Bitcoin tabanlı bir soru-cevap sitesidir. Aklınıza takılan bir soruyu ve buna karşılık koyduğunuz ödülü listeye ekleyebilir ve tatminkar bir cevap veren olursa ödülü o kişiye gönderebilirsiniz.
coinDL : Dijital ürünlerin yer aldığı bu site Bitcoin dünyasının iTunes’u sayılabilir. Küçük meblağlar karşılığı şarkı indirebileceğiniz gibi, bazı oyun, yazılım ve kitaplara da ulaşabilirsiniz.
Bitmit: Bitcoin tabanlı bir açık artırma sitesidir. Bazı temel elektronik eşyalardan kitaplara kadar çeşitli ürünler bulabilirsiniz.
Oggr: Online oyunlarda elde ettiğiniz eşyaları satabileceğiniz Bitcoin tabanlı bir sitedir. Her bir oyun için alt bölümlere ayrılmıştır.
Bitusenet: Dünyanın en eski tartışma ve dosya paylaşma gruplarına sahip Usenet servisine erişim bu site üzerinden BTC kullanarak satın alınabilir.
MemoryDealers: Bellekler, adaptörler, kablolar, transceiver ve daha bir çok elektronik ürün satan bu site de Bitcoin kabul etmekte. Ayrıca uluslararası gönderim de yapmakta.
BitBrew: Bitcoin kullanıcıları için özel hazırlanan kahveleri 3.5 BTC karşılığında dünyanın her yerine göndermekte.
Stompromp: Gitar, bass, amfi, vb. ürün ve aksesuarlar satan bu site uluslararası gönderim yapmakta.
room77: Berlin, Almanya’da Bitcoin kabul eden bir restoran.
Quantum Wiki: Web hosting.
Bitcoinblaster: Bilgisayarlar, bilgisayar aksesuarları, dijital fotoğraf makineleri, tabletler ve diğer elektronik eşyalar. Uluslararası gönderim yapmaktalar.
BitLasers: Farklı lazerler ve lazer aksesuarları.
Mullvad: Güvenlik ve gizlilik yazılımları.
BTCGear: Bitcoin şapkaları, mining ekipmanları, göz koruyucu gözlükler gibi ürünler satmakta.
BitChocolate: Bitcoin temalı çikolata.
SlySoft: DVD vd CD yazılımları.
Lightbox: Web hosting.
MMOClub: Diablo 3, Guild Wars 2, Runescape 2, Final Fantasy 11 ve 14, World of Warcraft oyunlarında kullanılan paralar, altınlar, eşyalar, belli seviyeye getirilmiş karakterler Bitcoin karşılığı satın alınabilir. Ayrıca elinizdekileri de bu site aracılığıyla satabilirsiniz.
BitcoinPride: Bitcoin temalı t-shirtler.
CryptIP: VPN ve proxy hizmetleri.
AllThingsLuxury: Mücevherat.
TShirtLab: T-shirtler.
Horolotech: Kol saatleri.
IWannaBuy: Çin kaynaklı bir alışveriş sitesi.
Allgamer: Oyun sunucuları, web hosting, sanal sunucular.
Yoku: Sanal sunucular, uygulama sunucuları, bulut sunucular.
The Bit Mines: Minecraft tabanlı oyun.
MonsterMegs : Web hosting.
Yatırım, Türev Piyasalar ve Forex: Coinsetter , ICBIT , Bitfinex

Bitcoin’ler siber suçlara davetiye mi çıkarıyor?

Bitcoin siber suçlar
İnternet dünyasına farklı bir soluk getirse de, Bitcoin ile ilgili oldukça sert eleştiriler de yok değil. Öncelikle illegal kullanımlara davetiye çıkardığı iddia edilen bu sanal para biriminin adının yasa dışı bazı olaylara karışmışlığı da var. Bu tarz siber suçlara alet olan kişiler, genellikle özel yazılımlarla online kimliklerini gizleme yoluna gidiyorlar. Alternatif ve popüler ödeme sistemleri veya kredi kartlarının aksine, “Bitcoin” ile alışverişlerini yapmayı tercih eden bu kesim, bu şekilde güvenlik güçleri tarafından yakalanma riskini minimuma indiriyor. Uluslararası suç örgütlerinin para transferleri yapmak amacıyla da kullanıldığı iddia edilen Bitcoin’de en büyük tartışma konusu para transferlerinin ve ödeme işlemlerinin anonim olarak yapılıyor olması. İlgilenenler için bu konuda FBI’ın yayınladığı ve internete sızdırılan kapsamlı bir rapor mevcut. Bu tartışmalar bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Ancak dikkate alınması ve üzerinde durulması gereken asıl konu, artık ödeme ve alışveriş alışkanlıklarımızın kökten değişiyor olması. Yakın gelecekte Bitcoin’ler hayatımızın daha önemli bir parçası mı olacak, yoksa radikal bir deney olarak tarihin tozlu sayfalarındaki yerini mi alacak bilinmez. Ancak günümüz dünyasında dikkate değer bir sosyolojik ve finansal hamle olarak değerlendirilmesi ve incelenmesi fayda sağlayacaktır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar