Dünya'nın Manyetik Alanı Çöküyor!

Magnetosphere
Küresel Isınmayı Unut, Manyetosfere Bak: Dünya'nın Manyetik Alanı Çöküyor! Dünya’nın etrafını saran Manyetosfer tabakası gezegenin manyetik alanın tarafından oluşturuluyor. Manyetosfer, güneş rüzgarlarında bulunan yüklü parçacıkların Dünya’ya erişmesini engelliyor.

Son 200 yıldır Dünya'nın manyetik alanı %15 oranında zayıfladı. Bu durum gezegenin kuzey ve güney kutuplarının yer değiştireceğine dair bir işaret olabilir mi? Eğer bu durum gerçekleşirse, güneş rüzgarları ozon tabakasında yeni delikler açabilir. Böylece enerji sitemleri zarar görebilir, iklim etkilenebilir ve kanser oranları artabilir.

Geçmişteki kutup tersinmesinin kanıtları çömlekler üzerinde yapılan araştırmalarla gün yüzüne çıkarıldı. Eğer manyetik kalkan zayıflarsa, auraların şovu her gece tüm Dünya'dan izlenebilir.

Dünya'nın merkezinde, yüksek sıcaklıkta olan erimiş bir çekirdek, Gezegenimizi yıkıcı Güneş rüzgarlarından koruyan bir manyetik alan üretiyor. Bu koruyucu kalkan uzayın binlerce mil içerisine kadar yayılmaktadır. Onun manyetizması da küresel iletişim, hayvan göçleri ve iklim modelleri dahil her şeyi etkilemektedir. Dünya için bu kadar önemli olan bu manyetik alan, son 200 yıldır %15 oranında zayıfladı. Bilim adamlarının iddiasına göre, bu durum Dünya kutuplarının yer değiştirmesine bir işaret olabilir. Uzmanlar şu anda bir tersinme süresinin geçtiğine inanıyor. Ancak ne zaman gerçekleşeceğine dair fikirleri yok.

Eğer bu tersinme gerçekleşirse, ozon tabakasında delikler açma kapasitesine sahip olan Güneş rüzgarlarına maruz kalabiliriz. Bu darbe, insanoğlu için tahrip edici olabilir: Enerji sistemleri kullanılamaz hale gelir, Dünya iklimi kökten değişir ve kanser oranları artabilir. Liverpool Üniversitesinden Gezegen, Okyanus ve Ekolojik Bilimler profesörü Richard Holme şu açıklamalarda bulundu: "Bu ciddi bir mesele. Elektrik kaynağınızın bir kaç aylığına kullanılamaz hale geldiğini bir dakikalığına hayal edin. Günümüzde çok az şey elektriksiz çalışıyor."

Dünya iklimi sert bir şekilde değişiyor. Danimarka'da yapılan bir çalışmaya göre, küresel ısınma CO2 emisyonunundan daha çok manyetik alanla direk bağlantılı. Çalışmada, Dünya'yı alçak bulutların sarmasının, atmosfere daha az kozmik ışının girmesinden kaynaklanan doğal bir periyod olduğu belirtiliyor. Zemin seviyesinde ölçülen radyasyon miktarında da artış gözlemlendi. Bu kozmik radyasyona maruz kalan Dünya'da, kanserden ölüm sayısının iki katına çıkabileceği tahmin ediliyor. Mullard Uzay Bilim Labaratuvarından Dr Colin Forsyth:

"Radyasyonun neden olduğu ozon delikleri, insan sebepli deliklerin 3-5 katı artabilir. Ayrıca bu deliklerin daha büyük ve uzun ömürlü olacağını tahmin ediyoruz." dedi.

Uzay ajansları, Dünya'nın manyetik alan değişimini daha iyi gözlemleyebilmek için üç uzay aracı gönderdi. Forsyth: "Dünya'nın manyetik alanın nasıl oluştuğunu, neden değiştiğini ve bu değişimlerin zaman ölçeklerini tam olarak anlayamıyoruz" dedi.

Bilim adamları geçmişteki tersinmenin izini sürerken antik çömleklerden, manyetik zaman kapsülü olarak yararlandı. Çünkü bu çömlekler demir ağırlıklı olan manyetit adlı bir mineralden oluşuyor. Çömlekler oluşurken, içerisindeki manyetit minerali Dünya’nın manyetik alanı doğrultusunda tıpkı pusula iğneleri gibi sıralanıyor.

Araştırmacılar geçmişi de inceleyerek şu sonuçları çıkardı: Dünya'nın manyetik alanı sürekli değişiyor. Manyetik kuzey kutbu sapıyor ve yüz yıldan az bir sürede polarite değişiyor. Böylece pusula kuzey yerine güneyi gösterecek. Manyetik alan azalmaya devam ederse, milyarlarca yıl sonra Dünya'nın sonunun Mars gibi kuru, yaşama elverişsiz bir gezegen olması öngörülüyor.

Güncelleme: 03/02/2014
Kaynak: Ellie Zolfagharifard, "Forget Global Warming, Worry About The Magnetosphere: Earth's Magnetic Field is Collapsing And it Could Affect The Climate and Wipe Out Power Grids", dailymail.co.uk, Çev. Ayşegül Kesmez, yaklasansaat.com, 27/01/2014.

Yorumlar

Popüler Yayınlar